Αντικολλητικά σκεύη-οδηγίες χρήσεως
1.Ποτέ μην χρησιμοποιείς μεταλλικά εργαλεία στα αντικολλητικά σκεύη!
Αυτός είναι ο πιο σημαντικός κανόνας που πρέπει να θυμάσαι. Διαφορετικά, τα μεταλλικά σκεύη θα χαραχθούν εύκολα και θα καταστρέψουν την αντικολλητική επίστρωση του μαγειρικού σκεύους. Mπορείς να χρησιμοποιήσεις ειδικά εργαλεία φτιαγμένα από καουτσούκ, σιλικόνη, ξύλο, ή πλαστικό. Αν, όμως, παρατηρήσεις ότι το φαγητό αρχίζει πια να κολλάει, καθώς μαγειρεύεις, τότε μάλλον ήρθε η ώρα ν’ αντικαταστήσεις το μαγειρικό σου σκεύος μ’ ένα καινούριο.
2.Οχι στις απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία!
Μην τοποθετείς το αντικολλητικό σκεύος κάτω από τη βρύση με το που τελειώσεις το μαγείρεμα γιατί η απότομη αλλαγή είναι δυνατόν να το σκεβρώσει. Άφησέ το μερικά λεπτά να κρυώσει πριν το καθαρίσεις ώστε ν’ αποφύγεις το σκέβρωμα που οφείλεται σε ακραία θερμικά σοκ. Αφού κρυώσει, το μουλιάζεις σε χλιαρό νερό και υγρό απορρυπαντικό, και κατόπιν καθαρίζεις χρησιμοποιώντας μόνο τη μαλακή πλευρά από το σφουγγαράκι.
3.Καλό θα ήταν, επίσης, να αποφεύγεις τα αντικολλητικά σπρέι και να χρησιμοποιείς φυτικά έλαια, βούτυρο ή μαργαρίνη – σε πολύ μικρές ποσότητες. Εκτός του ότι τα σπρέι είναι σε μεγάλο βαθμό ανθυγιεινά, κολλάνε στο σκεύος, μη επιτρέποντας στον αέρα να κυκλοφορήσει, με αποτέλεσμα να μειώνεται κατά πολύ η αντικολλητική ιδιότητα των σκευών.
4.Κατά την αποθήκευσή τους, απόφυγε να τα τοποθετείς το ένα μέσα ή πάνω στο άλλο, προκειμένου να τα προστατεύσεις από γρατσουνιές και μικροζημιές. Μία απλή, πρακτική και οικονομική λύση για την αποθήκευση των τηγανιών, είναι να τοποθετείς ανάμεσά τους χαρτί κουζίνας, ώστε να μην έρχεται σε επαφή ή μία επιφάνεια με την άλλη.